top of page
Yazarın fotoğrafıMEDİHA ÇAĞLI

SÜRDÜRÜLEBİLİR ALANLAR İÇİN; ÖNCE ALTYAPI

Bahçelerimize baktığımızda yatay ve dikeyde materyaller görürüz. Yatayda yerörtücü bitkiler, çim bitkisi, yürüyüş yolları, sert zeminleri, su öğelerini görürken; dikeyde ağaç, çalı, pergola gibi üst örtüler, plastik obje ve heykeller, çevre duvarları, aydınlatma ve oturma birimlerini görürüz. Buna karşın bu gözle gördüğümüz yapıların sürdürülebilirliği için destekleyici altyapıları vardır.




Altyapımız bahçemizin devamlılığı için oldukça önemlidir. Bahçelerimizde estetik kaygıyla tasarımlarımızı yaparken biz peyzaj mimarları altyapısını da baştan düşünür ve planlarız. Altyapısı düşünülmeden yapılmış projelerin ömrü oldukça kısa olur. İlerki dönemlerde teknik sorunlarla karşılaşılır. Yağmur suyu dolup taşıp evimizi su basabilir, bahçe aydınlatması yetersiz gelebilir, yollarımız çökebilir, bitkilerimiz ölebilir. Bu nedenle bahçemizi iyi tanımalı, getireceğimiz kullanımlara ve materyallere göre talep edeceği altyapısal ihtiyaçları ön görebilmeli ve projelerimize işlemeliyiz.


  • Drenaj sistemleri; Çimlerimizin ve bitkilerimizin uzun ömürlü olması, fazla su ile çürümemesi için drenaj sistemlerimiz oldukça önemlidir. Yine yağmur suyu yönetimi için, evlerimize su basmaması için, otoparklarımız su altında kalmaması için, yine evlerimizde rutubet olmaması için bahçelerde drenaj sistemi olmazsa olmazımızdır. Bitkilerin su ihtiyacı, yağış miktarı, zeminin geçirimli olup olmaması, toprağın geçirimlilik düzeyi, bahçenin eğimi, evin su basmanına göre drenaj sistemleri planlanmalıdır.

  • Elektrik altyapısı; Bahçe aydınlatmaları, otomatik açılan kapılar, otomatik sulama sistemleri için bahçede elektrik ihtiyacı bulunmaktadır. Bahçenizin aydınlatma projeleri çizildikten sonra elektrik projeleri hazırlanmalıdır. Yetersiz aydınlatma nedeniyle ileride yeni aydınlatma birimleri ekleme ihtiyacına yol açabileceği gibi altyapısal yetersizliği ile ileride başınızı ağrıtabilir. Ya da manuel bir sulama sistemini ileride elektrikli otomatik sisteme çevirmek istediğinizde altyapı yetersizliği nedeniyle işiniz zorlaşabilir.


  • Sulama sistemleri; bahçelerimizdeki bitkilerimiz susuz yaşayamaz. Elle sulama yapmak bir alternatifken bizler genelde bitkilerin uygun saatte ve optimum miktarda sulanabilmesi için otomatik sulama sistemlerini tercih ederiz. Sulama sistemleri yeraltından döşeriz, bu nedenle bahçelerimizde bitki dikmeden, yollarımızı yapmadan önce sulama sistemlerimizi kurmalıyız. Aksi halde çimlerimizi bozmak, duvarlarımızı kırmak zorunda kalabiliriz. Bu nedenle bahçe sulama sistemleri önceden projelendirilmeli ve uygulamaya geçilmelidir. Herşeyiyle planlanmış bahçeler her zaman uzun ömürlüdür. Bu nedenle altyapı çalışmaları önceden projelendirilmeli ve uygulamaya geçilmelidir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page