top of page
  • Yazarın fotoğrafıMEDİHA ÇAĞLI

NEFES ALAN ÇATILAR

Günümüzde yaşadığımız nüfus artışı, kentleşmenin ve yapılaşmanın da artmasına yol açmıştır. Kentlerimizde artık betonarme yapıların sayısı gittikçe artmakta ve dolaylısıyla yeşil alanlarımız azalarak yok olmaktadır. Yeşil alanların azalması iklim değişikliği sorununu karşımıza çıkartmaktadır..


Bunun en büyük sebebi kentin her yanının betonarme yapılarla dolmuş olmasından kaynaklı olarak; bina çatı ve yüzeylerinin, yürüyüş ve yaya yollarının imal edildikleri malzeme itibariyle çok fazla ısınması ve çok geç soğumasıdır. Öte yandan; özellikle dikey mimaride, kişi başına düşen ve nefes alabileceğimiz açık yeşil alanların daralması bizi çatı bahçeleri çözümlemelerine yönlendirmiştir.




Nefes alan çatılar, yeşil çatılar düz veya eğimin %45’i geçmediği, binanın yeşil sistemin öngörülen ağırlığını taşıyabilecek dayanımda olduğu, bina çatılarının betonarme atıl bir alan olmaktan kurtararak yeşil alanlar oluşturulmasıdır. Ancak zaman içerisinde bina içinde sağladığı ısı yalıtımı, çatıda kullanılan malzemelerin dayanımın ömrünü arttırtması gibi birçok fayda sebebiyle kendini amorti edecek bir sistemdir.



Öte yandan nefes alan çatılarda, yeşil çözümlemeler yapılmasıyla, oturma locaları, seyir alanları aplike edilerek huzurlu bir ortam sağlanabilir. Bu şekilde açık yeşil alanlarda yapmayı dilediğimiz rekreasyon ihtiyacımızı karşılayabiliriz.Çatı bahçelerinde rahatlıkla yemek yiyebilir, kitap okuyabilir, güneşin doğuşunu ya da batışını seyredebilir, arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.



Yeşil çatıların kurulması esnasında dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bunların en başında ; kurulacak olan yeşil sistem ağırlığının bina tarafından taşınabilecek olmasıdır. Özellikle ülkemizin deprem hattında bulunduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda binanın dayanımı öncelikli konudur. İkinci önemli konu ise yalıtımın doğru yapılmasıdır. Binanın içine su girmesini engelleyecek, uzun yıllar devamlılığını sağlayabilecek bir yalıtım sistemi kurulmalıdır.


Bundan sonra ki aşamalarda iklime uygun bitki seçimi, çok kök yaparak binaya ve yalıtım sistemine zarar vermeyecek bitkilerin tercih edilmesi, çok fazla su ihtiyacı olmayan bitkiler kullanılması olarak sıralandırılabilir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page