top of page
  • Yazarın fotoğrafıMEDİHA ÇAĞLI

KURAKÇIL BİTKİLER

Biz insanlar bir yandan doğadan vazgeçemezken bir yandan da bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde doğayı kullanıyor ve doğadan tasarruf ediyoruz. Doğa kullanımı özellikle bilinçsizce gerçekleştiğinde, bu kullanımın kaynak değerlerinin tükenmesine sebep olduğu kaçınılmazdır. Bu nedenle son zamanların konusu susuzluk tehlikesi ve iklim değişikliği haline gelmiştir.




Susuzluk konusu bu kadar gündemdeyken peyzaj uygulamalarımızda önlem olarak su tüketimi düşük olan bitki tercih edilmesi gerekmektedir. Su tüketimi düşük bitkiler, diğer bitkilerle kıyaslandığı zaman çok az su ile yaşayabilen kuraklığa uyum sağlamış bitki türleridir.


“Herkes kendi evinin önünü süpürmeli” mantığı ile yola çıktığımızda, öncelikle susuzluğa dayanıklı bitki türleri ile peyzaj uygulamalarının kendi bahçemizden başlamamız gerektiği düşüncesi ile; kurakçıl peyzajda kullanılmaya uygun bazı bitki türlerini paylaşmak istiyorum.

Robinia pseudoacacia “Umbraculifera” (Top Akasya) : 6-8 metreye kadar boy yapabilen top akasyalar yeşil alanlarımızda kullanılmaya oldukça elverişli, kuraklığa dayanıklı kışın yapraklarını döken bir ağaç türüdür.

Berberis thunbergii (Kadın Tuzluğu) : Farklı türleri ve varyeteleri bulunan kadın tuzluğu, türüne göre yaprak döken/herdemyeşil olabilir. 2-3 metreye kadar boy yapabilen soliter bitki veya küçük boylu çitlerde çit bitkisi olarak kullanılabilen, kuraklığa dayanıklı çalı formlu türüdür.

Euonymus fortunei “Aurea Variegata” (Sarı Alacalı Taflan) : Son dönemlerde peyzaj düzenleme çalışmalarında sıkça karşılaştığımız sarı alacalı taflan 5 metreye kadar boy yapabilen ya da bodur formlusu; çit bitkisi veya sınırlandırma bitkisi olarak kullanılabilmektedir. Kuraklığa dayanıklı herdem yeşil sarı alacalı yapraklara sahip kuraklığa dayanıklı çalı formlu türüdür.


Gazania linearis Thunb. (Gazanya) : Gazanyalar, ülkemizde özellikle ev bahçelerinde sıklıkla rastlanan 30 santime kadar uzayabilen çok yıllık sarılıcı turuncu, sarı,beyaz alacalı renkli çiçeklere sahip kuraklığa dayanıklı çiçekli bitki türürdür.


Salvia farinacea L. (Lavantin) : Süs bitkisi olarak yetiştirilen Salvia, çok yıllık otsu bir bitkidir. Havanın ısınmasıyla beraber mavi parlak hafif kokulu çiçekler açar. Peyzaj düzenleme çalışmalarında gerek dekoratif görüntüsü gerekse de kuraklığa dayanımı açısından kullanılır.


Cosmos sulphureus Cav. (Kirli Hanım Çiçeği) : Kosmos veya Kozmoz olarakta anılan kirli hanım çiçeği bitkisi, tek yıllık süs bitkisi olup; canlı renk seçenekleriyle göz alıcı kirli hanım çiçeği kurak ortam şartlarına uyum sağlamış peyzaj uygulamalarında dekoratif amaçlı kullanılan süs bitkisidir.


Poa pratensis L. (Çayır Salkım Otu) : Çayır salkım otu, güçlü rizomları sayesinde üzerine basılmaya dayanıklı, çok yıllık otsu çim türüdür. Yetişme şartları bakımından oldukça kanaatkar bir bitki olan kamışsı yumak; gölge alanlarda kullanılabilir. Aynı zamanda kuraklığa dayanımı yüksek çim türüdür.


Yukarıda kısaca birkaç örnek verdiğim kurakçıl bitki listesini uzatmak mümkün, değişen yaşam koşullarına bağlı olarak meydana gelen değişikliklerle yaşamımızı devam ettirmeyi, şartlara adapte olmayı bunun yanında yaşam alanlarımızın da değişen koşullara adapte olmasını sağlamak önemlidir.


Doğa adına, geleceğimiz adına; su tüketimi düşük olan bitki türlerini kullanmayı tercih edelim.

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page