Müstakil bahçelerimizde uygulamayı en çok tercih ettiğimiz bitkisel materyal tabiki çim alanlar; üzerine basılabilme özelliği, zemin yüzeyini tamamen kaplaması, alanı, güneşlenme alanı, oyun alanı, oturma alanı gibi birden fazla amaçla kullanılabilir kılması, yeşil ve ince tekstürlü çim yüzey görüntüsünü beğeniyor olmamız, bitkisel alanlarda çim alan tercihimizi arttıran sebepler arasında.
Buna karşın; küçük alanlarda çim alan bakımı ve çim alanın sürdürülebilirliğinin sağlanması oldukça zordur. Çim biçme makinesinin çim alana girmeyecek kadar alanın küçük olması, sulama sistemi döşemesinin zorluk yaratması, küçük ve ortalıkta olan bir alan olması halinde sürekli üstüne basılması gibi nedenler, küçük alanların çim yerine farklı alternatiflerle değerlendirilmesini daha cazip kılıyor.
Koridor halinde giden dar bitkilendirme alanlarını, bitkisel adacıkları, yüksek eğimli yerleri değerlendirebileceğiniz üç farklı konsept önereceğim size bu yazımda; kaktüs bahçesi, kaya bahçesi, tıbbi ve aromatik bitki bahçesi.
KAKTÜS BAHÇESİ
Kaktüs bahçeleri girişte, küçük bir alana vurgu yaratmak için oldukça güzel bir alternatiftir. Özellikle bitkilendirme alanınızda sulama sistemi yok ise ve düzenli sulama yapma olanağınız olmayacaksa kaktüs bahçeleri tam size göre! Farklı biçimdeki kaktüs bitkileriyle natürel bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Buradaki en önemli detay; kaktüs bitkisinin dikenleri nedeniyle evinizde küçük çocuğunuz varsa uygulanmasını tavsiye etmiyor olmamızdır.
KAYA BAHÇESİ
Kaya bahçeleri; birbirinden farklı çok sayıda çalı grubu bitkinin natürelkompoziyon yaratılmasıyla oluşmaktadır. Özellikle şevli alanlarda oldukça güzel bir alternatiftir kaya bahçeleri… Yer yer kayalar yer yer farklı türde bitkilerin yer aldığı, doğanın bir parçası görüntüsüne sahip, gelişigüzel diziliş ama kendi içinde tasarım kurallarına uygun… Farklı tür bitkilerin bir araya gelmesinin en büyük avantajı bitkisel alanın asla renksiz kalmayacak olmasıdır; bitkilerin birinin çiçeklenme dönemi geçerken diğerininki başlar; birinin yaprakları dökülürken diğeri sarıya çalarak renk değiştirir. Böylelikle bahçeniz her daim canlı ve değişken görsellik sağlar.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ BAHÇESİ
Tıbbi ve aromatik bitkiler; hem yemeklere tat vermek için kullandığımız, hem şifa niyetine tükettiğimiz bitkiler… Biberiye, lavanta, kekik, defne, fesleğen, reyhan… Bu bitkileri tüketmek için kullanırken gerek yaprak dokusu gerek renkli çiçekleri gerekse mis kokuları ile peyzaj uygulamalarında da yerlerini almakta.
Bitkilendirme alanlarına yaptığınız uygulamalarda zemine malçlama ürünü olarak dekoratif taş ya da cüruf kullanmanızı, damlama sulama sistemi uygulamanızı öneriyorum.
Keyifli bahçeleriniz olsun…
Comments