top of page
  • Yazarın fotoğrafıMEDİHA ÇAĞLI

İÇ MEKANLARIN DEKORATİF CANLILARI; SALON BİTKİLERİ

Salon bitkileri, diğer adıyla iç mekan bitkileri; dış mekanda kullandığımız bitkilere göre daha narin daha nazik; küçük bir ekolojik değişiklikte bile hemen strese gelebilen bitkiler… Bakımı ve üretimi konusunda hassas olmasına karşın salonlarda, mağazalarda, ofislerde yarattığı şık görüntüsü, kapalı mekanda doğada hissi yaratması açısından yıllardır tercih edilmekte ve asla modası geçmemekte.




Narinliğinin çıktısı olan bakım zorluğu; farklı malzemelerden üretilmiş yapay bitkileri piyasaya sundursa da canlı bir bitkinin dokusu, rengi, ışığı soğurması ve ekolojik döngüsünü sürdürmesi ile canlılığın verdiği heyecanı karşılaması açısından asla canlı bitkinin yerini alamayacağı da kaçınılmaz bir gerçektir.


Salon bitkileri iç mekanda kullanılmasından dolayı tasarımsal açıdan iç mimarinin konusu gibi gözükse de bitkinin gelecekteki formu, ekolojik istekleri ve bakımı konusu peyzaj mimarlığının konusu olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle salon bitkisi seçerken bitkiyi konumlandıracağınız yerin güneşlenme miktarı, sıcaklığı, rüzgar alıp almaması bitkinin sağlıklı gelişimi ve canlılığı için oldukça önemlidir. Özellikle sıcaklığa ve güneşlenme miktarına göre bitki seçimi yapmak gerekir.


BAKIM:

- Bitkiniz büyüdükçe, saksısı yetersiz gelecektir ve saksı boyutunu büyütmeniz gerekecektir. Saksı değişme zamanı geldiğini alt yaprakların ölmeye başlamasından anlarsınız. Saksı değişiminden sonra bitkinizi hemen güneşli ortama çıkarmamanız, bir miktar budama yapmanız ve saksı değişimi ardından tüm toprak nemleninceye kadar sulamanız gerekmektedir.


- İç mekan bitkileri kapalı mekanda sigara dumanı, toz, yemek ya da kalorifer artıkları nedeniyle kirli havaya maruz kalması nedeniyle belirli periyotlarda ve rüzgarsız havalarda havalandırma için balkona çıkartılması uygun olacaktır.


- Sulama miktarının dengesi de oldukça önemli bir faktör: Sulama miktarı ve sıklığı toprağınızın su tutma kapasitesi, bitkinin su isteği, ortamın güneşlenme durumuna göre değişkenlik gösterecektir. Unutmamak gerekir ki az su bitkiye zarar verdiği gibi aşırı sulama da bitkiye zarar verecektir.


- Erken baharda budama yapılması ve düzenli gübreleme bitkinin gelişimi için ihmal edilmemesi gereken kriterlerdir.


İç mekanda yapılan bitkilendirmenin insan psikolojine olumlu etkisi olduğu gibi bitki yetiştirmenin yarattığı haz kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page