Ağaçlar, çalılar, yer örtücüler… Ve bir diğer bitki grubu, sarılıcı tırmanıcılar… X, Y ekseninde bitkilendirme çalışmalarımıza karşın Z ekseninde de yani dikeyde de bitkilendirme çalışması yapmak, özellikle çiçekleriyle dikkat çeken türler tercihe etmek estetik bir algı sağlayacaktır.. Bunun için modüler saksılar, keçeden cepler gibi farklı materyallerde iç mekan ve dış mekanda dikey bahçeler oluşturulsa da tabiat bize en kolay yönden, formu ve büyüme şekliyle sarılıcı ve tırmanıcı bitkileri vermiştir.
Sarılıcı bitkiler, vertikal gelişimiyle duvar, ağaç gövdesi ya da yapıya tutunarak gelişim gösterir. Bu özelliği ile kötü duvar görüntülerini gizler, çiçekleriyle hoş bir görüntü sağlar.
Yazın en gösterişli vertikal gelişim gösteren sarılıcı bitkilerin en favori üç tanesini paylaşmak istiyorum:
Bougainvillea glabraBegonvil, Gelin Duvağı veya Rodos Sarmaşığı… Ege Bölgesinin simgesi haline gelen begonvil bitkisi tırmanıcı özelliği ile duvarları,cepheleri, üst örtüleri kolaylıkla kaplar. Eflatun, mor, pembe, beyaz çiçekli türleriyle karşımıza çıkan begonvil tırmanıcısının özellikle mor-eflatun renkteki çiçeklileri Ege Bölgesinin sokaklarında ikon haline gelmiştir. Rüzgarı sevmeyen begonvil tırmanıcısı, bol güneşli, ılıman, geçirimli topraklı alanları tercih edecektir. Çiçekleri yaz boyunca üzerinde kalmasıyla dikeyde çarpıcı bir manzara oluşturacaktır.
Campsis Radicans Acem borusu; borazan şeklindeki renkli çiçekleriyle dikkat çeken acemborusu, bol güneşi ve ışığı sevmesindendir ki Ege Bölgesinde yaprak dökmeden ve yaz boyu çiçekli kalabilmektedir. Turuncu çiçekledir ve dolgun formuyla tercih edilen acem borusu, duvarlarda, giriş taklarda, yapı cephelerinde kullanımı oldukça uygundur.
Jasminum sambac:Arap yasemin, beyaz çiçekleri ve güzel kokusuyla girişlerde ya da oturma alanlarında tercih sebebidir. Dikeyde gelişimi ile çardaklarda ve giriş taklarda kokusunun yayılması avantajıyla sıklıkla kullanılır. Diğer sarılıcılar gibi sıcağı sevmesi nedeniyle Ege Bölgesi için ideal bir sarılıcı türdür.
Comentarios